Preskocit navigáciu

Desať rokov od tragédie - Hejce 2016


Desať rokov od tragédie - Hejce 2016

Dnes uplynulo presne desať rokov od najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SR. V maďarskej obci Hejce a na vrchu Borsó si dnes pripomenul pamiatku 42 obetí tohto nešťastia minister obrany SR Martin Glváč. 19. januára 2006 sa len pár kilometrov od slovenských hraníc zrútil vojenský špeciál, ktorý z Kosova viezol príslušníkov slovenského kontingentu KFOR. Nehodu prežil jediný vojak, dnes kapitán Martin Farkaš.

„Čas vraj všetko vylieči a zhojí aj tie najhlbšie rany. Žiaľ neplatí to vždy. Ak človeku do života vstúpi tragická udalosť, akou bolo nešťastie tu v Hejcoch pred 10 rokmi, prinesie to bolesť a od základov zmení život rodiny a všetkých jej členov. Čas možno bolesť zjemní, ale prázdne miesto v srdciach zostane navždy. Uvedomujem si, že žiadne slová nedokážu vyjadriť podstatu bolesti a hĺbku straty, ktorú ste zažili. Chcel by som na tomto mieste vyzdvihnúť vašu silu a vytrvalosť, s ktorou aj napriek krutej rane osudu ďalej kráčate životom. To je vzorom aj pre nás. Každý rok 19. januára patrí naša spoločná spomienka všetkým, ktorí zahynuli na vrchu Borsó v ten mrazivý večer,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

„Pred desiatimi rokmi som bol veliteľ, ktorý sa návratu svojich podriadených nedočkal, dnes som náčelník generálneho štábu, ktorého cieľom je aby ich pamiatka nezapadla do zabudnutia,“ povedal na pietnej spomienke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim. Na pietnej spomienke sa zúčastnil aj námestník Generálneho tajomníka NATO pre operácie Patrick Turner.

Na miesto leteckej tragédie opäť prišiel vzdať svojim kolegom úctu aj Martin Farkaš. „Na miesto tohto nešťastia chodím pravidelne pri výročí nehody, ale aj počas roka. Spomienky na mojich kolegov, ktorí tu zahynuli sú stále veľmi čerstvé a nikdy na nich nezabudnem. Stále mi veľmi chýbajú,“ povedal.

Najväčšiu leteckú tragédiu v dejinách Ozbrojených síl SR pripomína na priamo mieste rad pamätníkov a v obci Hejce pamätník, ktorý bol odhalený v roku 2007. Jeho ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy, obkolesená do bronzu zaliatymi štyrmi 6-metrovými stromami, ktoré sa pri páde lietadla zlomili. Pamätník je postavený na podstavci z tatranskej žuly. Väčšina z vojakov, ktorá pri tragédii zahynula, bola z trebišovského mechanizovaného práporu.


Desať rokov od tragédie - Hejce 2016Desať rokov od tragédie - Hejce 2016Desať rokov od tragédie - Hejce 2016Desať rokov od tragédie - Hejce 2016Desať rokov od tragédie - Hejce 20162Desať rokov od tragédie - Hejce 20162Desať rokov od tragédie - Hejce 20162Desať rokov od tragédie - Hejce 20162Desať rokov od tragédie - Hejce 20163

Autor: KOd KaMO , Foto: autor - Dátum: 19.01.2016
Čítanosť: 5682
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share