Preskocit navigáciu

Devín – Bratislava opäť aj s vojakmi


Devín – Bratislava opäť aj s vojakmi

Na štart 67. ročníka Národného behu Devín - Bratislava sa v nedeľu 13. apríla tradične postavili aj vojaci z Čestnej stráže prezidenta SR v poľných uniformách. Nadviazali tak na historickú tradíciu, kedy v úvodných ročníkoch pretekov mali vysoké zastúpenie práve príslušníci predvojnovej Československej armády.

Napríklad v roku 1935 bolo zo 135 bežcov až 125 vojakov. Z roku 1934 sa dokonca zachovala fotografia, na ktorej beží vojak s malou poľnou a puškou. Vojaci z čestnej stráže pritom už ráno od pol siedmej pomáhali organizátorom pripraviť priestory štartu pod hradom Devín. Ako s uspokojením povedal veliteľ ich skupiny poručík Tomáš Vlnka, dôležité je že všetci šestnásti dobehli so cťou do cieľa. Mimochodom, k slovenským vojakom sa pridal aj priaznivec vojenskej histórie Juraj Vanovčan v historickej uniforme britského výsadkára. Samozrejme, v pelotóne 6566 bežcov na 11 625 metrovej boli aj vojaci a zamestnanci rezortu obrany z ďalších vojenských útvarov a posádok.


Devín – Bratislava opäť aj s vojakmiDevín – Bratislava opäť aj s vojakmiDevín – Bratislava opäť aj s vojakmiDevín – Bratislava opäť aj s vojakmi

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: Miriam Fašková - Dátum: 16.04.2014
Čítanosť: 7104
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share