Preskocit navigáciu

Generálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v Maďarsku


Generálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v Maďarsku

Na základe pozvania náčelníka Generálneho štábu OS Maďarskej republiky navštívil v dňoch 9. a 10. októbra náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek Budapešť. Cieľom prvej pracovnej cesty do Maďarska od jeho ustanovenia do funkcie bolo bilaterálne rokovanie s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Maďarska generálplukovníkom Tiborom Benkőom. Generála Vojteka počas služobnej cesty sprevádzal náčelník štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí OS SR brigádny generál Josef Pokorný a veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo.

Témami ich spoločného rokovania boli: aktuálna situácia v ozbrojených silách oboch krajín, stav príprav a výstavby spoločnej bojovej skupiny krajín V4 (EU Battle Group V4), strednodobé plány rozvoja a modernizácie, participácia jednotlivých krajín v operáciách MKM a zámer budúceho pôsobenia v nich. Partneri sa ďalej venovali spoločným teritóriám multilaterálnej spolupráce, akreditácii, spôsobilostiam a posúdeniu možností spolupráce v programe JTAC (Joint Terminal Attack Controller). V závere stretnutia generáli zhodnotili bilaterálnu spoluprácu medzi armádami a možnosti jej rozšírenia.

Počas druhého dňa pracovnej návštevy prijal generála Vojteka administratívny štátny tajomník Ministerstva obrany Maďarska Lajos Fodor. Vzájomné rokovanie bolo zamerané na spresnenie ďalších krokov pri rozširovaní spolupráce v ochrane vzdušného priestoru v systéme NATINADS (Integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO).

Z hľadiska perspektívy rozvoja vojenskej spolupráce majú OS SR záujem o spoluprácu s OS Maďarskej republiky v oblasti spoločného výcviku pilotov vrtuľníkov, výcviku kľúčového personálu vysielaného do operácie UNFICYP na Cypre, v oblasti likvidácie nástražných výbušných systémov a o spoluprácu OS oboch štátov pri likvidácii následkov prírodných katastrof.

„Ozbrojené sily Maďarska považujeme za jedného z našich najdôležitejších partnerov, s ktorým nás viažu blízke kontakty, spolupráca a spoločné záujmy, ako v rozvoji regiónu, tak v zaistení jeho bezpečnosti“, uviedol generálporučík Vojtek.


Generálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v MaďarskuGenerálporučík Vojtek absolvoval bilaterárne rokovanie v Maďarsku

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: GŠ OS Maďarska - Dátum: 11.10.2012
Čítanosť: 11414
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share