Preskocit navigáciu

Výstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónu


Výstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónu

V priestoroch piešťanského vojenského múzea otvoril 19. mája štátny tajomník MO SR Miloš Koterec, v sprievode náčelníka Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí GŠ OS SR brigádneho generála Ľubomíra Svobodu a riaditeľa Vojenského historického ústavu podplukovníka Miloslava Čaploviča, výstavu: Karol Pajer – hrdina protifašistického odboja a čs. vojenský odboj vo Francúzsku v rokoch 1939–1940.

Výstavu pripravil Posádkový klub Trenčín a Vojenský historický ústav Bratislava v spolupráci s trenčianskym Klubom vojenskej histórie protifašistického odboja a Klubom priateľov Francúzska a Slovenska v Žiline. Podľa predsedu trenčianskeho klubu plukovníka v. v. Miroslava Ondráša chceli aj týmto spôsobom pripomenúť vojenskej i civilnej verejnosti zabúdaných hrdinov protifašistického odboja.

Rodák z Klenovca Karol Pajer odišiel v roku 1940 do Francúzska a podobne ako ďalšie tisíce Slovákov sa stal príslušníkom 1. Čs. pešej divízie (Slováci v nej tvorili vyše 45 percent príslušníkov). Po kapitulácii Francúzska sa mu nepodarilo dostať na loď, ktorá odvážala čs. vojakov do Veľkej Británie. Spoločne s Josefom Fišerom zorganizoval pomoc pre stovky detí z Európy (Slovákov, Čechov, Židov, Poliakov i Belgičanov). V južnom Francúzsku sa im podarilo pre nich zariadiť Kresťanský domov. V roku 1943 po obsadení tejto časti krajiny nemeckou armádou ich presunuli do takmer tisíc kilometrov vzdialených táborov v horách stredného Francúzska.

Karol Pajer sa zapojil do odboja. V ťažkých bojoch už po vylodení spojencov v Normandii 12. júna 1944 čata Karola Pajera kryla ústup ďalších jednotiek. Úlohu splnila, no Karol Pajer v boji padol. Výstava zaujala aj bývalého náčelníka Správy pre zabezpečenie odchodu sovietskych vojsk z územia ČSFR generálmajora v.v. Svetozára Naďoviča, či plukovníka v.v. Petra Forgácha, predsedu najpočetnejšieho Klubu vojenských veteránov na Slovensku z Trenčína. Návštevníci výstav si odnášali aj špeciálny korešpondenčný list s príležitostnou pečiatkou.

Výstrel z húfnice D – 30 potom odštartoval novú múzejnú sezónu 2012 vo všetkých priestoroch Vojenského historického múzea (v jeho piešťanskej i svidníckej expozícii). Pekné počasie prilákalo na piešťanské letisko niekoľko stoviek návštevníkov. Okrem prehliadky vystavených exponátov pre nich členovia Klubu vojenskej histórie ČSĽA pripravili zaujímavé ukážky z poľného výcviku s delostreleckou technikou. Mohli si prehliadnuť aj americké vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny Veteran klubu Old Duty Trucks, zastrieľať si airsoftovými zbraňami 21. Oddielu domobrany Milana Rastislava Štefánika. O pár storočí dozadu ich vrátili pútavé ukážky strelieb z ručného palného dela, hákovnice či rámového dela v podaní členov trenčianskeho historického združenia Bludní rytieri, ktorých podporili aj kolegovia z Breznanu Brezno. Najmenších návštevníkov potešili hry, rôzne predmety približujú ozbrojené sily a maskovanie na tvárach, ktoré im šikovne vykúzlili zástupcovia Územnej vojenskej správy Trnava.

Bol to vydarený vstup do novej múzejnej sezóny. Veď expozície boli pre záujemcov otvorené až do polnoci, keďže Vojenské historické múzeum sa zapojilo do celoslovenskej akcie Noc múzeí a galérií 2012.


Výstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónuVýstrel z húfnice odštartoval novú múzejnú sezónu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 21.05.2012
Čítanosť: 19824
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share