Preskocit navigáciu

Rotácia slovenského kontingentu na Cypre


Rotácia slovenského kontingentu na Cypre
Prvá 72-členná skupina striedajúceho sa slovenského kontingentu v misii UNFICYP dnes bezpečne pristála v cyperskej Larnake.
 
Pred odletom sa s  príslušníkmi odchádzajúcimi plniť úlohy misie OSN na Cypre rozlúčil zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor. Jaroslav Vývlek. Na nástupe na letisku M. R. Štefánika v Bratislave zaželal nastúpenej jednotke veľa úspechov v misii. Druhá časť kontingentu doplní svojich kolegov 22. marca.
 
Po zrealizovanej redukcii počtov v januári 2005 pôsobí na Cypre v ročných rotačných cykloch 197 príslušníkov OS SR, z toho 15 žien. Slovenskí vojaci sú vedúcou krajinou v Sektore 4, ktorý pokrýva najdlhšiu časť nárazníkovej zóny. Pod velením slovenského veliteľa v tomto sektore slúži 136 slovenských vojakov a vojačiek. Ďalších 61 plní úlohy v štruktúrach veliteľstva misie UNFICYP. Spolu s našimi vojakmi pôsobí v Sektore 4 aj 53 maďarských vojakov, dvaja Chorváti a sedem príslušníkov srbských ozbrojených síl.
 
Hlavnou úlohou našej jednotky na Cypre je zabrániť obnoveniu ozbrojeného konfliktu medzi grécko-cyperskou a turecko-cyperskou komunitou podporovanou tureckými ozbrojenými silami. Naši vojaci prispievajú k udržaniu a obnove práva, poriadku a návratu života na ostrove do normálneho stavu. Slovenská republika sa pôsobením v misii OSN podieľa na budovaní demokratických hodnôt aj v iných krajinách a tým si posilňuje svoje postavenie v medzinárodnom spoločenstve.
 
V misii UNFICYP na Cypre sa doposiaľ vystriedalo 1903 príslušníkov ozbrojených síl SR, z toho 68 žien.
Slovenský kontingent misie UNFICYP má svoju oficiálnu stránku aj na sociálnej sieti Facebook. Príslušníci misie, rodinní príslušníci, priatelia, známi alebo sympatizanti ju nájdu na adrese:

http://www.facebook.com/group_177479382295733#!/home.php?sk=group_177479382295733
 

Rotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na CypreRotácia slovenského kontingentu na Cypre

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: npor. Juraj Jánošík - Dátum: 16.03.2011
Čítanosť: 20351
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share