Preskocit navigáciu





VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
September 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      


Vyhlásenie o prístupnosti

NATO BLC STANAG 6001 TESTING WORKSHOP


NATO BLC STANAG 6001 TESTING WORKSHOP

V dňoch 1. – 6. 9. 2024 sa dve členky Oddelenia metodiky, noriem a vyhodnocovania z Jazykového inštitútu zúčastnili medzinárodného workshopu zameraného na testovanie anglického jazyka podľa normy NATO STANAG 6001 (STANAG), ktorý sa konal v priestoroch Kráľovskej námornej akadémie v meste Bergen, Nórsko, pod záštitou BILC (Bureau for International Language Coordination - poradný orgán pre členské štáty NATO v oblasti jazykového vzdelávania a testovania). Workshopu sa zúčastnilo 54 reprezentantov z 30 NATO a PfP krajín. Významnými hosťami boli profesor Luke Harding z Univerzity Lancaster, Veľká Británia, a profesor Ray Clifford z Brigham Young University v Utahu, USA.


Hlavným cieľom workshopu s názvom „Plug and Play: Sustaining Validity through Multinational Collaboration“ bolo rozvíjanie medzinárodnej spolupráce za účelom zvyšovania validity národných testov vytvorených podľa normy STANAG. Za týmto účelom bolo pripravených niekoľko workshopov, počas ktorých sa na medzinárodnej úrovni moderovali jednotlivé národné testovacie položky zo zručností počúvanie s porozumením a čítanie s porozumením, čo predstavuje veľmi cennú spätnú väzbu pre národné testovacie tímy v oblasti tvorby nových kvalitných testov. Na workshope tiež bolo umožnené účastníkom seminára normovanie v rámci ústneho prejavu. Pozornosť sa tiež venovala výzvam počas skúšky ústneho prejavu, napr. získanie hodnotiteľnej vzorky od kandidáta, vhodnému správaniu skúšajúceho a jeho vplyvu na kandidátov prejav. Jeden z workshopov sa venoval aj štatistickému vyhodnocovaniu testovacích položiek prostredníctvom novo dostupného programu Jamovi.


Ústrednou témou workshopu bolo popri diskusiách o zabezpečovaní validity testov a normovaní testerov, ktorého účelom je zabezpečenie jednotnej interpretácie normy STANAG, aj využívanie umelej inteligencie (AI), čím workshop tematicky nadviazal na tému konferencie BILC, ktorá sa konala v máji 2024 vo Viedni. Nakoľko jedným z výstupov danej konferencie bolo vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať úprave deskriptorov normy STANAG (t.j. odstránenie referencie „native speakera“, či zabezpečenie zhody deskriptorov vo francúzskom jazyku s deskriptormi v anglickom jazyku), prednášky profesora Hardinga dotvorili celkový obraz o potrebe upraviť koncepciu vnímania jazykovej kompetencie používateľov jazyka, ktorých prvý jazyk nie je angličtina. Zaujímavým podnetom v potrebe prehodnotiť deskriptory bola tiež jeho prednáška, v ktorej poukázal na vhodnosť hodnotenia ústneho prejavu kandidátov z pohľadu celkovej zrozumiteľnosti a nie z pohľadu dosiahnutia úrovne „native speakera“.


Účasť na workshope bola pre každého účastníka pozitívnou skúsenosťou nielen v oblasti čerpania nových inšpirácií, prehlbovania pracovnej kvalifikácie, ale aj budovania vzťahov a zdieľania skúseností s testermi na medzinárodnej úrovni.



Autor: ji.mil.sk , Foto: ji.mil.sk - Dátum: 11.09.2024
Čítanosť: 19
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share