Preskocit navigáciu

Generál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATO


Generál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATO

V dňoch 15. - 17. septembra 2023 sa náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel ZMEKO zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO. Konferencia bola organizovaná v Oslo (NOR) na základe pozvania náčelníka nórskych ozbrojených síl generála Eirika Kristoffersena.

V úvode konferencie boli náčelníci generálnych štábov informovaní o aktuálnom stave a priebehu konfliktu na Ukrajine. Hlavnou témou rokovania bolo posilnenie stavu a úrovne obrany a odstrašovania Aliancie (Deterence and Defence Posture) v kontexte zabezpečenia kolektívnej obrany NATO voči možným hrozbám a výzvam, v nadväznosti na závery samitu NATO 2023 vo Vilniuse.

Na záver konferencie Vojenský výbor NATO potvrdil predĺženie mandátu súčasného predsedu admirála BAUERA (NLD) o 6 mesiacov a zároveň zvolil jeho nástupcu admirála DRAGONEHO (ITA).

Nasledujúce výjazdové rokovanie Vojenského výboru NATO na úrovni NGŠ sa uskutoční v septembri 2024 v Českej republike.


Generál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATOGenerál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATOGenerál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATOGenerál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATOGenerál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATOGenerál Zmeko na rokovaní vojenského výboru NATO

Autor: ÚVP NATO - Dátum: 18.09.2023
Čítanosť: 2240
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share