Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v Bruseli


Náčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v Bruseli

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim sa 7. a 8. novembra 2016 zúčastnil na rokovaní Vojenského výboru Európskej únie v Bruseli, ktoré prebehlo počas Predsedníctva SR v Rade EÚ.
Počas rokovania výboru sa stretli náčelníci generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky. Počas samostatného rokovania podpísali dokument naznačujúci zámer výstavby spoločnej bojovej skupiny EÚ krajín V4 v druhej polovici roka 2019.
Generál Maxim vo svojom vystúpení na zasadaní výboru aktualizoval plnenie úloh v rámci súčasného slovenského predsedníctva v Rade EÚ, pričom poukázal na podporu implementačnému plánu Európskej globálnej stratégie, posilňovanie bezpečnosti a stability v susedstve EÚ a prehlbovanie spolupráce s NATO. „Naším spoločným kľúčovým cieľom je zlepšovanie spôsobilostí tak, aby sme dosiahli vyššiu rýchlosť reakcie. K tomu potrebujeme hľadať spoločné praktické riešenia, ktoré sú realistické a udržateľné,“ uviedol počas rokovania výboru generál Maxim.
Dominantnou témou rokovania výboru bolo vystúpenie vysokej predstaviteľky Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Federicy Mogheriniovej, ktorá informovala o stave implementačného procesu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Tá bola predložená Rade EÚ v júni 2016.
V časti venovanej vojenským spôsobilostiam EÚ vystúpil výkonný riaditeľ Európskej obrannej agentúry Jorge Domecq a veliteľ Spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu (SAC-T) generál Denis Mercier. Obaja informovali o vývoji spolupráce EÚ a NATO v oblasti rozvoja spôsobilostí v súlade s implementačným plánom spoločnej deklarácie EÚ a NATO z júla 2016.
V oblasti spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky prebehla diskusia na tému námorných operácií EÚ (ATALANTA a EUNAVFORMED SOPHIA), výcvikových, teda poradenských misií (EUTM MALI, EUMAM CAR a EUTM SOMALIA), ako aj EUFOR ALTHEA. V rámci partnerstiev sa do diskusie zapojili náčelníci generálnych štábov Mjanmarska, Mali, Srbska, Čiernej Hory a veliteľ USAFRICOM.
Ďalšie rokovanie výboru vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční 16. mája 2017 v Bruseli.


Náčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v BruseliNáčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v BruseliNáčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v BruseliNáčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v BruseliNáčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v Bruseli 2Náčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v Bruseli 2Náčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v Bruseli 2Náčelník generálneho štábu generál M. Maxim na rokovaní Vojenského výboru EÚ v Bruseli 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: OS SR - Dátum: 08.11.2016
Čítanosť: 5219
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share