Preskocit navigáciu

Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku


Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku

Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť sú v týchto dňoch ( od 22. júna do 10. júla) vyvedení príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády. Najmä pre príslušníkov protilietadlovej raketovej skupiny S-300 PMU je príprava a taktické cvičenie záverečnou fázou prípravy na bojové streľby, ktoré sa v auguste uskutočnia na polygóne Šabľa v Bulharsku.

Veliteľ skupiny podplukovník Peter Janota pripomína, že sa chcú čo najlepšie pripraviť na historicky prvé bojové streľby. „ Pre príslušníkov skupiny je to neopakovateľná príležitosť zúčastniť sa na nich. Ukončili sme výcvik čaty a batérie. Vyvedenie je zamerané na zladenie v rámci skupiny. Na zvládnutie praktických nácvikov na reálne bojové ciele. Cvičenie je čo možno najviac priblížené bojovým streľbám, ktoré nás čakajú. Snaha ľudí splniť úlohy je veľká. Každý sa snaží dostať do dvoch bojových zmien, ktoré absolvujú streľby v Bulharsku,“ konštatuje podplukovník Janota.

Pochvaľuje si prácu veliteľov palebných kompletov rotmajstrov Branislava Ďobeka, Františka Galka a Miloša Chmelka, ale aj vôbec prvej ženy v pozícii vodiča odpaľovacieho zariadenia vojačky Diany Kosť. Z batérie velenia riadenia skúsenosti náčelníka lokátora nadporučíka Rudolfa Nováčka, ale aj snahu dôstojníčky zachytenia cieľa poručíčky Ivany Šprlovej (prvá žena na tejto pozícii). A z technickej batérie sa spolieha najmä na skúsenosti a vysokú odbornosť inžiniera PLRS nadporučíka Dominika Tybora či kapitána Stanislava Šintaja.

Mobilný viackanálový protilietadlový raketový systém S-300P je určený na obranu dôležitých objektov štátu pred hromadným útokom súčasných aj perspektívnych prostriedkov vzdušného napadnutia v podmienkach aktívneho a pasívneho rušenia. Medzi tieto prostriedky zahŕňame lietadlá strategického aj taktického letectva, strategické strely s plochou dráhou letu, letecké riadené strely, taktické a operačne-taktické balistické riadené strely v celom rozsahu ich bojových možností.


Posledná previerka pred streľbami v BulharskuPosledná previerka pred streľbami v BulharskuPosledná previerka pred streľbami v BulharskuPosledná previerka pred streľbami v BulharskuPosledná previerka pred streľbami v Bulharsku2Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku2Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku2Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku2Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku3Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku3Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku3Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku3Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku4Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku4Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku4Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku4Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku5Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku5Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku5Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku5Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku6Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku6Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku6Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku6Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku7Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku7Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku7Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku7Posledná previerka pred streľbami v Bulharsku8

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 02.07.2015
Čítanosť: 9829
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share