Preskocit navigáciu

M. Glváč: Neočakávané previerky ozbrojených síl majú svoj význam, pohotovostné jednotky sa vďaka nim zlepšujú


M. Glváč: Neočakávané previerky ozbrojených síl majú svoj význam, pohotovostné jednotky sa vďaka nim zlepšujú

Všetky jednotky, ktoré boli minulý týždeň preverené v rámci cvičnej previerky pohotovosti splnili svoje úlohy. Pozitívne je, že boli implementované aj skúsenosti z minulého roka a preverované jednotky preukázali zvýšenú úroveň pripravenosti. Zhodnotil to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim, ktorý minulý týždeň neočakávane nariadil vykonať previerku vo vybraných útvaroch a zariadeniach ozbrojených síl.

„Presne toto je cieľom neočakávaných previerok a cvičení, ktoré od minulého roka prebiehajú v rámci Ozbrojených síl SR – zlepšovať sa. Potvrdilo sa nám, že ideme správnou cestou a tieto neočakávané previerky majú svoj význam,“ zhodnotil minister obrany SR Martin Glváč.

Tentokrát sa neočakávaná previerka zamerala na schopnosť rýchlej aktivácie deklarovaných síl do Síl reakcie NATO, ktoré sú súčasťou medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky. Preverovaný bol 22. mechanizovaný prápor a ďalšie súčasti OS SR, ktoré sú v aktuálnej pohotovosti pre nasadenie v rámci Síl rýchlej reakcie NATO (NRF).

Preverené boli ale aj ďalšie jednotky, ktoré sú zaradené v silách vysokej pripravenosti. Preskúšavala sa ich schopnosť rýchleho začlenenia do jednotlivých skupín, ako aj ich prechod do vyššieho stupňa pohotovosti na plnenie úloh v prípade vzniku mimoriadnych udalostí. Takto boli preverení 21. zmiešaný prápor Trebišov, 11. mechanizovaný prápor Martin, Topografický ústav Banská Bystrica a 5. pluk špeciálneho určenia Žilina.

„Obdobné previerky neočakávaným spôsobom plánujeme robiť počas celého roka 2015. Ich cieľom je overenie účinnosti výcviku útvarov ozbrojených síl a ďalších opatrení na plnenie úloh, ktoré ozbrojených silám vyplývajú z príslušných zákonov,“ zdôraznil náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.



Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 10.02.2015
Čítanosť: 5815
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share