Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne


Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne

  Na základe požiadavky regionálnej organizácie Červeného kríža v bosnianskom meste Foča v stredu 3. decembra doručili pre tento región materiálnu humanitárnu pomoc zo Slovenska.

Oblečenie a obuv pre deti a dospelých či hygienické potreby sa podarilo doručiť na miesto určenia vďaka spolupráci slovenských rezortov obrany, vnútra a zahraničných vecí, ako aj slovenských vojakov v operácii operácie ALTHEA. Koordináciu zabezpečovalo Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a Ozbrojených zboroch SR a dopravu uhradila Evanjelická diakonia. Pri odovzdaní pomoci v hodnote viac ako 17-tisíc eur bol prítomný veľvyslanec SR v Bosne a Hercegovine Ján Pšenica, náčelník obščiny (primátor mesta a priľahlých obcí) Foče Radislav Mašič, plukovník Marián Kurilla z Generálneho štábu OS SR a veliteľ 36- členného slovenského vojenského kontingentu v operácii ALTHEA podplukovník Ladislav Kisel.
V municipalite (kraji) Foča žije približne 34-tisíc obyvateľov, asi85 percent má bosniansko-srbský pôvod a 14 % sú bosnianski moslimovia. „Bezpečnostná situácia je tu stabilizovaná, aj keď krehká, pričom napätie spôsobuje predovšetkým ťaživá ekonomická situácia tunajších obyvateľov,“ uviedol veliteľ 8 – člennej slovenskej vojenskej styčnej a pozorovacej jednotky (LOT-house) vo Foči major Radko Škára. Predsedníčka regionálnej organizácie Červeného kríža Snežana Kováčová dodala, že trpia najmä starší ľudia a rodiny s deťmi v horských dedinách, ktoré nie sú spojené verejnou dopravou. Jediným zdrojom obživy sú malé neúrodné políčka a zopár domácich zvierat. „Aj preto potrebnú humanitárnu pomoc, za ktorú Slovákom úprimne ďakujem, distribuujeme cez naše pobočky Červeného kríža tým čo ju najviac potrebujú a tiež do odľahlých osád v našom regióne.“ Možno dodať, že región Foče trpí približne 47-percentnou nezamestnanosťou a priemerná mzda je po prepočte 313 eur.
„Toto je pre nás už štvrtá humanitárne zásielka zo Slovenska. Zároveň úprimne ďakujem slovenským vojakom za spoluprácu a pomoc pri májových záplavách. Je od nich veľmi ľudské, že sa nám usilujú pomôcť vždy, keď im to ich možnosti a predpisy dovolia,“ dodala Snežana Kováčová. „Naša krajina prechádza ťažkým obdobím, ľudom sa nežije dobre, no máme nádej lebo máme mier a dobrých priateľov, medzi ktorých patria aj Slováci,“ povedal primátor Foče Radislav Mašič. Za výbornú reprezentáciu našej krajiny sa slovenským vojakom poďakoval aj veľvyslanec Ján Pšenica.


Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v BosneSlovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v BosneSlovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v BosneSlovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v BosneSlovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne2Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne2Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne2Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne2Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne3Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne3Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne3Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne3Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne4Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne5Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne5Slovenskí vojaci sa podieľali na humanitárnej pomoci v Bosne5

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: autor - Dátum: 04.12.2014
Čítanosť: 7342
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share