Preskocit navigáciu

Zelená vlna 2014 vstúpila do tretej fázy


Zelená vlna 2014 vstúpila do tretej fázy

Po dvoch fázach plánovania na strategickej a operačnej úrovni vstúpilo 16. júna veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk Zelená vlna 2014 do svojej tretej, praktickej fázy.

„Ťažisko cvičenia sa presúva z plánovania nasadenia síl a prostriedkov na plnenie asistečných úloh, na ich velenie a riadenie,“ uviedol v otváracom brífingu riadiaci cvičenia generálmajor Pavel Macko, druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR. Prvé dve fázy trojstupňového veliteľsko-štábneho cvičenia dôkladne preverili plánovací proces plánovania a realizácie asistenčných úloh Ozbrojených síl SR v prospech zložiek Ministerstva vnútra SR, Integrovaného záchranného systému a orgánov verejnej správy a samospráv pre prípad rozsiahlej krízovej situácie na území Slovenskej republiky. Ako ďalej povedal riadiaci cvičenia: „Ide o doteraz najkomplexnejšie cvičenie tohto typu úloh, v rámci ktorého sú precvičené všetky stupne riadenia a velenia v rezorte obrany od krízového štábu ministerstva po účelové operačné zoskupenie.“

Počas cvičenia budú plnené úlohy výstavby záchytného tábora, ochrany vlastných síl proti rôznym ohrozeniam, vrátane teroristického útoku, odsunu zranených, vyhľadávania nezvestných osôb, ako aj zvládania davu v rámci asistencie policajnnému zboru pri plnení úloh zabezepečenia verejného poriadku. Plnenie týchto úloh dôkladne preverí všetky stupne velenia a riadenia, vyskúša schopnosť paralelného plánovania rôznych úloh, koordinácie činnosti s mimorezortnými zložkami, ako aj udržanie situačného povedomia veliteľského zboru.

Nasadené jednotky operačného zoskupenia na báze 2. mechanizovanej brigády sa, po prijatí aktivačného rozkazu veliteľa operácie, začali presúvať do určeného operačného priestoru, ktorým je pre účel cvičenia vojenský výcvikový priestor Kamenica nad Cirochou. Jednotky budú v tomto priestore plniť simulované úlohy podľa plánu operácie a rozkazov veliteľa operačného zoskupenia do 20. júna.


Zelená vlna 2014 vstúpila do tretej fázyZelená vlna 2014 vstúpila do tretej fázyZelená vlna 2014 vstúpila do tretej fázyZelená vlna 2014 vstúpila do tretej fázy

Autor: OOd NGŠ - mjr. Zemanovič , Foto: OpZ PAO - Dátum: 16.06.2014
Čítanosť: 6368
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share