Preskocit navigáciu

Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine


Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine

Situácia v Bosne a Hercegovine je v posledných dňoch naďalej kritická. Krajinu postihli silné povodne a mohutné zosuvy pôdy, ktoré majú katastrofálne následky najmä v severnej časti krajiny. Niekoľko desiatok tisíc obyvateľov bolo nútených opustiť svoje domovy, či už z dôvodu nútenej evakuácie alebo následkom porušenia statiky ich domov spôsobenej početnými zosuvmi pôdy. Mnohé cesty a mosty boli úplne zničené, domácnosti sú bez dodávky pitnej vody a elektrickej energie už niekoľko dní. Najväčšiu hrozbu však predstavuje migrácia mín z mínových polí následkom zosuvu pôdy a povodní.

Jednotky EUFOR ALTHEA reagovali operatívne na vzniknutú situáciu vyčlenením svojich síl a prostriedkov na pomoc domácemu obyvateľstvu. Príslušníci slovenského kontingentu EUFOR ALTHEA sa taktiež aktívne zapojili do priamej pomoci, či už transportom zbierky humanitárnej pomoci Červeného kríža a sprevádzaním konvojov humanitárnej pomoci do najpostihnutejších oblastí, ako aj distribúciou materiálov upozorňujúcich obyvateľstvo na mínovú hrozbu. Uvedené aktivity napomohli k šíreniu dobrého mena Slovenskej republiky na území Bosny a Hercegoviny, boli pozitívne hodnotené zo strany velenia EUFOR a uznanie bolo vyjadrené i miestnymi médiami. Veliteľ slovenského kontingentu EUFOR ALTHEA podplukovník René Ház osobne poďakoval zúčastneným a vyjadril spokojnosť s plnením úloh slovenských styčných tímov v súvislosti so súčasnou situáciou v Bosne a Hercegovine.


Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine1Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine1Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine1Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine1Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine2Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine2Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine2Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine2Slovenské LOT tímy zapojené do odstraňovania následkov povodní v Bosne a Hercegovine3

Autor: EUFOR ALTHEA , Foto: autor - Dátum: 27.05.2014
Čítanosť: 6723
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share