Preskocit navigáciu

69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku


69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku

Na pietnej spomienke pri príležitostí 69. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa 4. októbra v Požskej republike zúčastnila delegácia ozbrojených síl SR na čele s velitežom Síl výcviku a podpory (SVaP) plukovníkom Martinom Stoklasom. Velitež SVaP položil vence za OS SR pri pamätníkoch na Dukle, v obci Nowosielce a cintoríne v obci Zarszyn, čím prejavil úctu padlým v ažkých bojoch.
Karpatsko-duklianska operácia bola útočná operácia sovietskych a československých vojenských jednotiek, ktorá mala spoji povstalecké sily SNP so sovietskymi vojskami. Trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944. Bola jednou z najažších a najväčších horských operácií na našom území a vyžiadala si vežké obete.
Pietnych spomienok pri pamätníkoch sa zúčastnil generálny konzul Slovenskej republiky v Krakove Marek Lisánsky, vojenskí veteráni, ktorí sa zúčastnili bojov za požskú a slovenskú stranu, predstavitelia mesta Svidník na čele s primátorom, prednosta Okresného úradu zo Svidníka, Oddelenie starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov na čele s plukovníkom v. z. Dušanom Juhásom, delegácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) vedená podpredsedom Ústrednej rady p. Norbertom Lackom, delegácie z Českej republiky a Požskej republiky a predstavitelia obce Dukla, Nowosielce a Zarszyn. Na pietnych spomienkových oslavách sa osobne zúčastnila aj dcéra generála Ludvíka Svobodu - pani profesorka Zoe Klusáková-Svobodová.
Velitež SVaP OS SR spolu s generálnym konzulom SR v Krakove si uctili spomienku na padlých slovenských vojakov položením kvetov na vojenskom cintoríne pri požskej obci Záluž. Na vyvýšenom mieste vojenského cintorína sú pochované pozostatky 39 slovenských vojakov, ktorí tu položili svoje životy v rokoch 1941 až 1945. Pri tejto príležitosti sa rozhorela aj sviečka na hrobe generálmajora Jána Kačmára, ktorý bol v poradí druhým velitežom SVaP v rokoch 2004-2007 a stál pri kolíske zrodu tohto operačného velitežstva. Tichou spomienkou mu vzdal úctu súčasný velitež SVaP OS SR plukovník Martin Stoklasa.


69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku69. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku269. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku269. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku269. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku269. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku369. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku369. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku369. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku369. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku469. výročie Karpatsko-duklianskej operácie v Požsku7

Autor: nrtm. Novomestský , Foto: nrtm. Novomestský - Dátum: 07.10.2013
Čítanos: 10183
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share