Preskocit navigáciu

ANZAC Day naposledy v Uruzgane


ANZAC Day naposledy v Uruzgane

Je skoré ráno 25. apríla 2013, po tmavej základni v Afganskom Tarin Kowte sa pohybujú postavy a schádzajú sa okolo pamätníka padlým. Zvláštnosťou sú slávnostné klobúky na hlavách prítomných a veľký počet VIP hostí. Schyľuje sa k rannému zhromaždeniu pri príležitosti osláv Dňa ANZAC ako pripomienky vylodenia austrálsko - novozélandského armádneho zboru pri tureckom Galipoli v roku 1915 a všetkých padlých na bojiskách na ktorých dodnes tento zbor bojoval.

Ako súčasť austrálskeho účelového zoskupenia síl 7 RAR TG sa na oslavách jedného z najvýznamnejších dní Austrálie podieľali aj príslušníci CSS MAT. Nakoľko austrálske ozbrojené sily do konca roka 2013 ukončujú pôsobenie v Afganistane, tohto ročné oslavy boli poňaté výnimočne a vybraní príslušníci národov pôsobiacich na základni v Tarin Kowte mali možnosť sa stretnúť na spoločných raňajkách s VIP hosťami na čele ktorých bol austrálsky parlamentný tajomník obrany senátor David Feeney a veliteľ pozemných síl genpor. David Morrison AO. Počas tradičných spoločných raňajok pripomínajúcich posledné raňajky mužov v člnoch pri brehoch Galipoli sa rozvinula živá debata, počas ktorej sa prítomný hostia zaujímali o pôsobenie OS SR v Afganistane, ako aj o Slovensko samotné.
Samotné pozvanie na raňajky bolo ocenením činnosti odvedenej všetkými tímami pri príprave Afgánskej Národnej Armády v zostave austrálskeho účelového zoskupenia od roku 2010 do súčasnosti, čím príslušníci OS SR prispeli k možnosti skoršieho stiahnutia OS Austrálie po splnení operačnej úlohy stanovenej veliteľom ISAF.

CSS MAT 4. rotácie pôsobí v afganskom Tarin Kowte od decembra minulého roka v zostave 7. práporu kráľovského austrálskeho pluku. Jeho predchodcami boli 3 tímy pod slovenským velením, ako aj 4 rotácie príslušníkov OS SR priamo včlenených do operačných styčných a výcvikových tímov pod velením Austrálie a Holandského kráľovstva.


ANZAC Day naposledy v UruzganeANZAC Day naposledy v UruzganeANZAC Day naposledy v UruzganeANZAC Day naposledy v UruzganeANZAC Day naposledy v Uruzgane

Autor: ISAF SLOVCON - mjr. Štefan Zemanovič , Foto: ISAF SLOVCON - kpt. Štefan Andráš - Dátum: 29.04.2013
Čítanosť: 10826
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share