Preskocit navigáciu

Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu


Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu

 "V modernej histórii Slovenska a našich ozbrojených síl je to už 3. rotácia jednotky SOTU - skupiny špeciálneho určenia - z 5. pluku špeciálneho určenia, odchádzajúca do vojnovej operácie. Každý jeden z týchto profesionálov svojim podielom prispeje k bezpečnosti obyvateľov Afganistanu, obnove vojnou zničenej krajiny a hlavne prispeje k nádeji domáceho obyvateľstva v lepšiu budúcnosť". Týmito slovami sa na slávnostnom nástupe na nádvorí žilinského pluku Jozefa Gabčíka rozlúčil v stredu 5. septembra 2012 s dvadsaťjeden vojakmi odchádzajúcej tretej rotácie slovenských Síl pre špeciálne operácie náčelník Štábu pre operácie brigádny generál Jindřich Joch.

 Vo svojom príhovore generál Joch vojakom pripomenul, že odchádzajú do náročnej misie do ťažko skúšaného územia Afganistanu. "Vaša práca nebude ľahká, bude to práca nebezpečná, navyše vykonávaná v náročných terénnych, klimatických podmienkach a v cudzojazyčnom prostredí. Budete odlúčení od svojich rodín a svojich blízkych a budete sa musieť vyrovnať s extrémnymi podmienkami na miestach novodobých ozbrojených konfliktov. Pri plnení úloh budú preverené Vaše vojenské schopnosti, profesionalita a Vaše ľudské charakterové vlastnosti sa naplno prejavia v ťažkých skúškach", dodal a rodinám zaprial, aby odlúčenie svojich blízkych zvládli čo najtrpezlivejšie.

 Veliteľ odchádzajúcej jednotky prítomným povedal, že na vojakov čaká ťažkých šesť mesiacov, v ktorých budú na nich kladené vysoké nároky od partnerov z americkej a afganskej strany, ale i z domova, zo Slovenska. "Aj keď tu pred Vami stojí posledná rotácia, ako zvykneme hovoriť: to najlepšie vždy na koniec. Náš cieľ je jasný a to nadviazať na dobré meno, ktoré si vybudovali predchádzajúce rotácie na medzinárodnom poli, so cťou ukončiť pôsobenie útvaru v tejto operácií v zostave SOTU a stiahnuť jednotku a materiál späť na domácu pôdu", zdôraznil veliteľ jednotky.

 Prítomným novinárom generál Joch vysvetlil, že úlohou jednotky Síl pre špeciálne operácie je v prvom rade príprava afganskej národnej polície a jej špeciálnych síl. "Samozrejme, príprava takýchto jednotiek je dlhotrvajúca. Nedá sa to naučiť sa šesť mesiacov, je to záležitosť niekoľkých rokov. Pri výcviku sa priamo podieľajú na zatýkaní osôb, ktoré boli vyhodnotené ako spolupracovníci Talibanu alebo vedúci jednotlivých buniek,“ doplnil Joch, podľa ktorého je tretia rotácia  poslednou v podobe SOTU (Special Operations Task Unit – Skupina špeciálneho určenia) a po šiestich mesiacoch by mala priviezť späť aj všetku techniku. „Každá jednotka potrebuje čas na regeneráciu. A či bude znova nasadená do operácie je na politickom rozhodnutí vedenia krajiny. Jednotka sa pripravuje tak, aby bola nasaditeľná kedykoľvek do akejkoľvek operácie. Uvažuje sa, že v roku 2014 by bola nasadená oveľa väčšia skupina SOTG (Special Operations Task Group - Účelové zoskupenie špeciálnych síl). To je v podstate skupina, ktorá sa skladá z viacerých jednotiek SOTU. Takáto jednotka má samostatný priestor zodpovednosti a už tam nie je taká podpora partnerov,“ uviedol náčelník štábu pre operácie GŠ OS SR.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník  Ľubomír Šebo novinárom konštatoval, že momentálne je v Afganistane dvadsaťtri príslušníkov pluku. „Školia zásahové tímy, pričom štandardná jednotka má stodvadsaťpäť osôb. Náročný je takmer denný kontakt s nimi. U niektorých štátov sa prejavila nevyspytateľnosť školených afgancov, ktorí zneužili vzájomnú dôveru a zaútočili na svojich školiteľov. Samozrejme, nebezpečné sú aj takmer každodenné výjazdy z táborov“, povedal Šebo.

 Rozlúčky s vojakmi sa v Žiline okrem ich rodinných príslušníkov zúčastnili i pridelenec obrany USA pplk. Larry D. Harrison, prvá zástupkyňa primátora mesta Žilina Slavomíra Brezovská, delegácia z Veliteľstva pre špeciálne operácie v Európe so Štuttgartu a predseda Klubu vojenských výsadkárov SR plk. v. v. Anton Múdry.


Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu I.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu I.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu I.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu I.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu II.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu II.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu II.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu II.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu III.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu III.Posledná rotácia SOTU smeruje do Afganistanu III.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 05.09.2012
Čítanosť: 49303
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share