Preskocit navigáciu

Zasnežené Kysuce zachraňujú vojaci


Zasnežené Kysuce zachraňujú vojaci
Snehová kalamita na Kysuciach si vyžiadala nasadenie ďalších síl a prostriedkov ozbrojených síl. Odbor civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Čadci požiadal vo štvrtok večer ozbrojené sily o pomoc pri uvoľňovaní komunikácií v obci Turzovka.
 
Skupina desiatich vojakov zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia od skorého rána zisťovala potreby obce a na základe ich zistení začal presun vojenskej techniky zo Žiliny, Martina a Čerenian, aby sa čo najskôr dostala do postihnutej obce. Podľa hovorcu žilinského pluku npor. Mária Pažického, ktorý je na mieste kalamity, v súčasnosti v Turzovke pôsobí osemnásť príslušníkov ozbrojených síl so siedmimi kusmi techniky, ako snehová fréza, univerzálny nakladač a ďalšia nákladná technika. Vojaci sprejazdňujú mosty a lávky ponad rieku Kysucu a ošetrujú ich, aby nedošlo k ich poškodeniu, prípadne zrúteniu. Podieľajú sa aj na sprejazdňovaní cestných komunikácií v obci.
 
Vojaci už od utorka tohto týždňa vozia cisternami pitnú vodu do vodojemov v obci Plavnica v okrese Stará Ľubovňa a od stredy zásobujú pitnou vodou aj obec Čavoj v prievidzskom okrese. V pohotovosti sú ďalší príslušníci ozbrojených síl aj s ťažkou technikou, ktorí sú v prípade požiadaviek pripravení zasiahnuť.
 
Pomoc obyvateľstvu v krízových situáciách je jedným z najdôležitejších poslaní ozbrojených síl SR. Vojaci zostanú v pohotovosti a nasadené jednotky budú v krízových oblastiach zasahovať až do odvolania.

Zasnežené Kysuce zachraňujú vojaci

Autor: hovorca Ozbrojených síl SR , Foto: www.tvt.sk - Dátum: 17.02.2012
Čítanosť: 16598
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share