Preskocit navigáciu

Americký veľvyslanec poďakoval slovenskému tímu EOD


Americký veľvyslanec poďakoval slovenskému tímu EOD

Veľvyslanec USA v Afganistane Ryan Crocker 29. októbra 2011 v Kandaháre osobne poďakoval slovenským špecialistom EOD za ich pripravenosť, ostražitosť a odhodlanie pri zásahoch počas neúspešného útoku povstalcov na malú základňu v Kandaháre.

Počas niekoľkohodinového útoku, ktorý si 27. októbra vyžiadal aj jednu obeť zo strany amerických síl, slovenský tím špecialistov na zneškodňovanie výbušných prostriedkov (EOD – Explosive Ordnance Disposal) identifikoval a zničil automobil naložený výbušninami, ktorý mal byť použitý pri útoku proti vojskám na základni. Podľa veľvyslanca, zásah špecialistov EOD v blízkosti útočiska povstalcov zachránil príslušníkov afganských a koaličných síl pred nebezpečenstvom počas ich odvetnej akcie.

Už druhá rotácia slovenských špecialistov EOD pôsobí v Afganistane od júna tohto roka. Od 15. júla, kedy slovenský tím začal samostatne zasahovať v centre Kandaháru, majú naši špecialisti za sebou desiatky úspešných zásahov, vrátane zneškodňovania nástražných výbušných prostriedkov, ničenia vystrelenej nevybuchnutej munície a pozostatkov uloženej munície z vojny, čím zachránili nespočetné množstvo životov domáceho obyvateľstva a afganských a koaličných bezpečnostných síl. Zásahy EOD sa týkali aj zaistenia a vyčistenia skladísk munície a podomácky vyrobených výbušnín, vyšetrovania a zbierania dôkazov po výbuchoch. Tím počas svojho päťmesačného pôsobenia dodal aj množstvo dôležitých zozbieraných biometrických stôp napomáhajúcich k identifikácii výrobcov a dodávateľov smrtiacich výbušnín.

Trojčlenný slovenský zásahový tím EOD, ako jeden zo samostatných tímov 749 U.S. EOD jednotky, je v 24-hodinovej EOD pohotovosti v centre hlavného mesta jednej z najnebezpečnejších provincií Afganistanu. Slovensko má zastúpenie aj v ich nadriadenom americkom veliteľstve jedným dôstojníkom. Začiatkom októbra tohto roka bol slovenský tím ocenený titulom „Hrdina bojiska“, ktorý mu udelil veliteľ Účelového zoskupenia (Task Force) TF Paladin-South, pôsobiaceho na juhu Afganistanu. Veliteľ americkej jednotky navrhol nadriadenému veliteľstvu slovenský tím ako kandidáta na zisk najvyššej úrovne tohto titulu, čím by sa Slováci stali najlepším tímom EOD v celej operácii ISAF.



Autor: mjr. Milan VANGA , Foto: Spc April YORK - Dátum: 31.10.2011
Čítanosť: 14334
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share