Preskocit navigáciu

Stretnutie veliteľov vzdušných síl V4 v Ostrave


Stretnutie veliteľov vzdušných síl V4 v Ostrave

Dňa 23. septembra 2011 sa uskutočnilo pracovné stretnutie veliteľov vzdušných V4 a veliteľov vzdušných síl Rakúska a Švédska v Českej republike. Špeciálnym hosťom za americkú stranu bol generálmajor Craig Gourley.

Hlavnou témou stretnutia bolo prejednanie výcvikových spôsobilosti zúčastnených krajín s podnetmi na vytvorenie vzájomnej spolupráce v rámci výcviku a cvičení (Pooling and Sharing). Jednotlivé krajiny našli zhodu v urýchlení procesu prípravy a realizácie cezhraničných operácii (Cross-Border). Veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak oznámil všetkým zúčastneným krajinám, že práve v tento týždeň bola podpísaná medzištátna dohoda medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o Cross-Border operácii. Cross-Border operácie umožňujú v rámci spoločnej obrany vzdušného priestoru NATO pohotovostným stíhačom prekračovať štátnu hranicu iného štátu v rámci výcvikových a bojových letov.

Slovenská strana ponúkla pre potreby výcviku jednotiek do operácie ISAF v Afganistane vojenský výcvikový priestor Kuchyňa, ktorý okrem streľby a bombardovania na pozemné ciele je pre svoj piesočný povrch vhodný pre výcvik vrtuľníkov v prašnom prostredí. Vhodným príkladom takejto spolupráce bola aj technická dohoda medzi SR a ČR o medzinárodnom cvičení DESERT EXCHANGE 2011, ktorá bola podpísaná na tomto stretnutí.

Ďalším návrhom slovenskej strany je vykonanie spoločných ostrých bojových strelieb protilietadlových raketových kompletov KUB niekoľkých štátov V4.

Nasledujúce zasadanie veliteľov V4 sa bude konať v roku 2012 na pozvanie veliteľa vzdušných síl SR generálmajora Martina Babiaka na Slovensku.


V4

Autor: vvzs - Dátum: 26.09.2011
Čítanosť: 10157
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share