Preskocit navigáciu

Vojaci si pripomenuli 20. výročie vstupu do NATO za účasti vrchného veliteľa spojeneckých vojsk v Európe


Vojaci si pripomenuli 20. výročie vstupu do NATO za účasti vrchného veliteľa spojeneckých vojsk v Európe

Vojaci si v utorok 26. marca 2024 za účasti vrchného veliteľa spojeneckých vojsk v Európe (SACEUR), generála Christophera Cavoliho, pripomenuli dvadsiate výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie.


Generál Cavoli pricestoval na návštevu Slovenska pri príležitosti osláv vstupu do Aliancie na základe pozvania generála Daniela Zmeka, náčelníka Generálneho štábu OS SR. „Slovensko bolo za ostatných 20 rokov odhodlaným spojencom plniacim záväzky a v zmenenej bezpečnostnej situácii, kedy sa pozornosť Aliancie sústreďuje na kolektívnu obranu, naďalej takýmto spojencom ostáva,“ uviedol vo svojom príhovore zhromaždeným vojakom generál Cavoli. Vo svojom vystúpení ďalej vyzdvihol aktívny prístup našich vojakov v operáciách a misiách pod vlajkou NATO, ale aj okamžitú reakciu pri posilňovaní spojeneckej prítomnosti na východnom krídle Aliancie.


„Posilňovanie obranyschopnosti Aliancie patrí ku kľúčovým prioritám v meniacej sa bezpečnostnej situácii, s cieľom odstrašiť potencionálneho protivníka. Medzi bezpečnostné výzvy, okrem vojny na Ukrajine, patrí aj zhoršujúca sa bezpečnostná situácia na Blízkom východe a v subsaharskej Afrike. Ich dynamický vývoj má dosah na potrebu zvyšovania úrovne pripravenosti ozbrojených síl, ako aj celej spoločnosti, na obranu našej vlasti individuálne a aj v systéme kolektívnej obrany,“uviedol vo svojom rozkaze príslušníkom ozbrojených síl pri príležitosti výročia generál Zmeko.


Počas návštevy na pôde Generálneho štábu OS SR, generála Cavoliho prijal podpredseda vlády a minister obrany SR, ktorý sa aj s delegáciou vedenia rezortu zúčastnil slávnostného zhromaždenia.



Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 27.03.2024
Čítanosť: 1391
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share