Preskocit navigáciu

Vianočný beh príslušníkov UNFICYP na Cypre


Vianočný beh príslušníkov UNFICYP na Cypre

Dňa 7. januára 2024 sa uskutočnil vianočný beh „Agros XMAS RUN“ v malebnom horskom mestečku Agros, ktoré sa nachádza na južnej časti Cypru, v nadmorskej výške viac ako 1000 metrov nad morom. Športového podujatia sa zúčastnila aj skupina takmer dvoch desiatok slovenských vojakov. Bežci prekonali 5,5 kilometra dlhú trať v hornatom a veľmi členitom teréne s veľkým prevýšením. 

Tradícia tohto behu začala v horskom mestečku Agros v roku 1987 a odvtedy sa každoročne koná 7. januára, v deň liturgického slávenia Narodenia Krista Pána (Vianoce) podľa Juliánskeho kalendára, ktorým sa riadia pravoslávni veriaci, žijúci v tejto južnej časti ostrova Cyprus. Špecifikom tohto behu je „vianočné“ oblečenie, ktoré spríjemňuje i obveseľuje celkovú atmosféru v tomto horskom mestečku. 

Tento ročník bežeckého podujatia bol pre príslušníkov slovenského kontingentu mimoriadne úspešný. Celkovo sa na stupňoch víťazov v jednotlivých kategóriách umiestnili piati slovenskí vojaci, ktorí obsadili tieto stupne víťazov dva krát 1. miesto, dva krát 2. miesto a jeden krát 3. miesto. 

Aj týmto spôsobom slovenskí vojaci príkladne reprezentujú OS SR v medzinárodnom prostredí. Šport pozitívne pôsobí na prehlbovanie vzájomných vzťahov profesionálnych vojakov, stmeľuje kolektív. Zvlášť je to dôležité vo vianočnom i povianočnom čase, keď sú mnohí profesionáli vzdialení od svojich rodín a blízkych.



Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 10.01.2024
Čítanosť: 1404
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share