Rok 2018 z pohľadu JTAC


Rok 2018 z pohľadu JTAC

Tak ako aj po minulé roky tak aj rok 2018 bol pre odbornosť JTAC (Joint Terminal Attack Controller – predsunutý letecký navádzač) bohatý na výcvik a cvičenia nie len v domácom ale hlavne v medzinárodnom prostredí.
Táto jedinečná spôsobilosť musí každoročne plniť podmienky stanovené Národným programom výcviku JTAC a v súlade so STANAG 3797, ktorý jednoznačne stanovuje minimálne množstvo a druhy navedení leteckých prostriedkov počas priamej leteckej podpory ( Close Air Support – CAS). Vzhľadom na to, že OS SR zatiaľ nedisponujú takou leteckou technikou, aby mohli zabezpečiť udržiavací výcvik JTAC v plnej miere, sú JTACi odkázaní na medzinárodné cvičenia a výcviky zamerané na CAS.
Rok 2018 začal, tak ako to majú JTACi zažité, teoretickou odbornou prípravou, ktorá bola ukončená písomným testom. Len tí JTACi, ktorí boli úspešní, dostali povolenie prakticky navádzať leteckú techniku počas CAS.
Následne začal kolotoč cvičení v Poľsku: Výcvik SOF JTACov (SOF JTAC Training), ktorého sa slovenskí JTACi zúčastnili druhý krát, v Slovinsku: medzinárodné NATO cvičenie Adriatic Strike 2018, ktorého sa slovenskí JTACi zúčastnili štvrtý krát, v Nemecku: AWT Gunnery ( jedinečné cvičenie, počas ktorého JTACi cvičia USAF osádky útočných vrtuľníkov AH-64D v procedúrach CAS a počas ktorých môžu JTACi navádzať laserom navádzanú muníciu ako AGM114 Hellfire ), na ktoré boli slovenskí JTACi pozvaní americkou stranou už po tretí krát, v Českej republike: medzinárodné NATO cvičenie Ample Strike 2018, na ktorom sa slovenskí JTACI zúčastňujú pravidelne od roku 2004 vrátane predchodcov tohto cvičenia (Flying Rhino, Ramstein Rover), na Slovensku: Slovak Shield 2018, ktorého sa slovenskí JTACi každoročne zúčastňujú, v USA: Emerald Warrior Spiral 2018 (jedinečné cvičenie pre JTACov špeciálnych síl, počas ktorého vykonávajú CAS pomocou lietadiel AC-130), na ktorom sa slovenskí JTACi zúčastnili vôbec prvý krát s výraznou pomocou JTAC Program manažéra z Poľska a na záver roka certifikačného cvičenia 5.pluku špeciálneho určenia.
Celkovo slovenskí JTACi si udržali podmienky kvalifikácie a hlavne získali nové cenné skúsenosti v navádzaní leteckej techniky: F-16, JAS-39, EF-2000, GR-4 Tornado, AC-130, L-159, Su-22, L-39, AMX, PC-9, PC-12, LearJet, Mi-2, Mi-17, Mi-24, AH-64, OH-58, BE-206, BE-412, počas CAS, v noci i cez deň a so živou paľbou aj bez nej. Taktiež si obnovili podmienky v integrovaní, vyžadovaní a opravovaní palieb delostrelectva.


Rok 2018 z pohľadu JTACRok 2018 z pohľadu JTAC

Autor: kpt. Ing. Milan TURAJ - AOS , Foto: archív autora - Dátum: 14.02.2019
Čítanosť: 9119
Verzia pre tlač

Skočiť na menu