Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo Stredomoria


Vojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo Stredomoria

Príslušníci Vojenskej polície, ktorí pôsobili v Stredozemnom mori v rámci druhej rotácie v operácii EUNAVFOR MED Sophia II, sa po úspešnom splnení úloh vrátili na Slovensko. 10 vojenských policajtov dnes v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici privítal riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát. Pôsobenie vojenských policajtov v tejto operácii bolo nateraz v zmysle Národnou radou SR schváleného mandátu ukončené. Opätovne sa do tejto operácie zapojíme pravdepodobne v roku 2020.

„Som veľmi hrdý na úspešné pôsobenie našich príslušníkov v operácii Európskej únie Sophia, ako aj na skutočnosť, že sme prispeli k bezpečnosti v Európskej únii. Pevne veríme, že budeme opäť pokračovať v tejto spolupráci s nemeckým partnerom,“ povedal riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát.

Od januára tohto roku pôsobila v tzv. "Boarding teame" na lodi pod nemeckým velením druhá rotácia zložená z dvoch päťčlenných tímov, príslušníkov slovenskej Vojenskej polície, ktorá v Stredomorí plnila úlohy medzinárodnej operácie EUNAVFOR MED Sophia. Slovenský naloďovací „boarding“ tím sa počas zásahu podieľal na záchrane viac ako 400 migrantov, z toho 41 žien a 9 detí.

Cieľom operácie EUNAVFOR MED Sophia je zastaviť prevádzanie ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou. Slovenská republika sa do svojej historicky prvej námornej operácie zapojila v auguste minulého roka. Príslušníci Vojenskej polície majú za sebou desiatky záchranných operácií a kontrol iných plavidiel.

Zdroj:

Autor: MO SR - KOd, Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 25.05.2018

https://www.mod.gov.sk/42009-sk/vojenski-policajti-sa-po-uspesnom-splneni-uloh-vratili-zo-stredomoria-slovensko-nateraz-ukoncilo-posobenie-v-operacii-sophia/

 


Vojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo StredomoriaVojenskí policajti sa po úspešnom splnení úloh vrátili zo Stredomoria

Autor: Jozef Žiak MO SR , Foto: Jozef Žiak MO SR - Dátum: 25.05.2018
Čítanosť: 7460
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share