Preskocit navigáciu

Legiovlak zavítal do Bratislavy


Legiovlak zavítal do Bratislavy

Na prvom nástupišti Bratislavskej hlavnej stanice sme dnes pred poludním symbolickým prestrihnutím pásky privítali Legiovlak na jeho poslednej zastávke.
Za účasti štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka, náčelníka generálneho štábu generála Milana Maxima, generálneho riaditeľa Železníc Slovenskej republiky pána Martina Erdössyho, námestníčky primátora mesta Bratislava pani Ivety Pleškovej, zástupcov diplomatického zboru, československej obce legionárskej a ďalších hostí sa na poslednej zastávke po skoro dvojmesačnej ceste po slovenských mestách začala v Bratislave prezentácia rekonštrukcie podoby vlaku používaného našimi predkami počas presunov légií v Rusku.

LEGIOVLAK je unikátnym projektom, ktorý chce všetkým návštevníkom priblížiť život a boj československých legionárov originálnymi exponátmi, dobovým oblečením a ďalším historickým vybavením, množstvom fotografií, databázami legionárov, v ktorých si návštevníci môžu nájsť aj svojich príbuzných, ktorí bojovali v československých légiách.

Svojím pôsobením získali československé légie počas prvej svetovej vojny prestíž a výrazne napomohli pri diplomatických rokovaniach podieľajúcich sa na vzniku nového štátu. Aj vďaka légiám bolo Česko-Slovensko po skončení vojny považované za jednu z víťazných krajín. Spomedzi slovenských osobností sa o ich založenie významne zaslúžil Milan Rastislav Štefánik. Náborom slovenských a českých vojakov, dezertérov alebo zajatcov z rakúsko-uhorskej armády talianskeho, francúzskeho alebo ruského frontu vybudoval akcieschopné a disciplinované jednotky.

Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov.
Expozícia Légiovlaku bude v Bratislave v Múzeu dopravy dostupná širokej verejnosti od utorka 19. septembra 2017 do štvrtka 28. septembra 2017, každý deň od 10:00 do 19:00 hod.


Legiovlak zavítal do BratislavyLegiovlak zavítal do BratislavyLegiovlak zavítal do BratislavyLegiovlak zavítal do BratislavyLegiovlak zavítal do Bratislavy 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ - Dátum: 19.09.2017
Čítanosť: 5693
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share