Preskocit navigáciu

V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -16


V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -16

V priestoroch Akadémie obrany v Brne prebieha od 18. do 22. apríla štábne cvičenie príslušníkov štábu mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT). V jeho priebehu využívajú vojenskí policajti štyroch krajín, ktoré tvoria spomínaný prápor (Poľska, Českej republiky, Chorvátska a Slovenska) aj simulačné technológie v Centre simulačných a trenažérových technológií Veliteľstva výcviku – Vojenskej akadémie vo Vyškove.
Zároveň sa uskutočňuje aj pracovné stretnutie mnohonárodného hlavného plánovacieho tímu k pripravovanému medzinárodnému cvičeniu Anakonda – 16, ktoré sa v júni uskutoční na území Poľska. Riadiacim CAX (cvičenie za podpory počítačovej simulácie) je český podplukovník Roman Gavlas. Pripomína, že jeho hlavnou úlohou je synchronizácia celého mnohonárodného štábu pred nasadením na spomínané cvičenie Anakonda -16. „Pôjde v histórii NATO MNMPBAT o najväčšie nasadenie síl a prostriedkov. Veď v rámci cvičenia budeme robiť policajnú jednotku pre cca 25 tisíc cvičiacich vojakov z rôznych armád. Najmä Poľska, USA a Nemecka, v štyroch rôznych výcvikových priestoroch po celom Poľsku. Preto v Brne chceme štáb a medzinárodné policajné jednotky na plnenie takýchto úloh čo možno najlepšie pripraviť.“
Vo velení mnohonárodného práporu sa na rotačnom princípe striedajú zástupcovia všetkých štyroch krajín. Minulý rok velil práporu Slovák major Jozef Šoltýs. V tomto roku je veliteľom poľský podplukovník Mateusz Dadal, jeho zástupcom je chorvátsky major Franjo Barunčič, náčelníkom štábu český major Michal Nový a veliacim poddôstojníkom rotmajster Peter Očenáš. V spomínanej pozícii, ktorá prináleží od vzniku práporu Slovensku v tomto roku vystriedal nášho dlhoročného zástupcu nadrotmajstra Miloša Serbina.
Okrem neho pôsobia na významných pozíciách aj ďalší príslušníci vojenskej polície. Major Pavol Salus vedie hodnotiaci tím (EVAL), kapitán Ján Kolesár je v pozícií náčelníka S-2 (spravodajska skupina), kapitán Jozef Štulrajter je členom v takticko – operačnom centre a kapitán Marián Pohančaník v skupine vyšetrovania. V mnohonárodnom plánovacom tíme slovenskú stranu zastupujú kapitáni Jozef Boleček, Juraj Masár a Peter Novanský.
Na cvičení v Brne sa okrem príslušníkov mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO zúčastňujú aj zástupcovia Národnej Gardy štátov USA Nebraska a Texas. Podľa podplukovníka Gavlasa vďaka dlhodobo výbornej spolupráci Českej vojenskej polície a veľvyslanectva USA v Prahe.


V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -16V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -16V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -16V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -16V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -162V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -162V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -162V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -162V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -163V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -163V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -163V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -163V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -164V Brne sa vojenskí policajti pripravujú na cvičenie Anakonda -164

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 19.04.2016
Čítanosť: 7213
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share